Спеціалізована дегустаційна комісія

Спеціалізована дегустаційна комісія підприємств виробників спирту та лікеро-горілчаної продукції з оцінки якості спирту, горілок, горілок особливих, лікеро-горілчаних та слабоалкогольних напоїв

Загальні положення

На виконання наказу Мінагрополітики України від 28.19.2013 р. № 638 «Про передачу функцій центральних галузевих дегустаційних комісій спеціалізованим дегустаційним комісіям підприємств-виробників, їх об’єднань» на базі ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод» діє Спеціалізована дегустаційна комісія підприємств виробників спирту та лікеро-горілчаної продукції з оцінки якості спирту, горілок, горілок особливих, лікеро-горілчаних та слабоалкогольних напоїв (СДК).

Положення про діяльність СДК та її склад затверджено наказом ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод» від 26.05.2015 р. № 28 та погоджено Міністерством аграрної політики та продовольства України листом від 02.09.2015 р. № 37-32-3-13/14626.

СДК у своїй діяльності керується Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», Законом України «Про стандартизацію», іншими нормативно-правовими актами та Положенням про діяльність СДК.

СДК проводить органолептичну оцінку якості спирту, горілок, горілок особливих, лікеро-горілчаних та слабоалкогольних напоїв, які виробляються та пропонуються для поставлення на виробництво підприємствами і суб’єктами господарювання незалежно від форм власності.

Організаційно-технічне і науково-методичне забезпечення роботи СДК здійснює профільна Державна наукова установа Мінагрополітики України – ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод».

До складу Дегустаційної комісії входять представники МОЗ України, Держпродспоживслужби, ДП «УкрНДНЦ», підприємств-виробників спиртової та лікеро-горілчаної галузей, громадських організацій (за згодою) та спеціалісти ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод».

За результатами проведення органолептичної оцінки якості продукції СДК надається висновок.


Функції СДК

  1. Оцінка якості зразків напоїв, що виробляються підприємствами, на відповідність вимогам, визначеним нормативними документами та Законом України «Про стандартизацію».
  2. Оцінка якості зразків нових напоїв, а також якості продукції при зміні компонентів в рецептурі або удосконаленні технологічних процесів.
  3. Прийняття рекомендацій щодо поставлення на виробництво нових видів горілок, горілок особливих, лікеро-горілчаних, слабоалкогольних та інших алкогольних напоїв.
  4. Оцінка якості продукції, що рекомендується для постачання на експорт.
  5. Оцінка якості продукції, що рекомендується для представлення на міжнародні та вітчизняні виставки, огляди.


Порядок подання зразків продукції

  1. Зразки горілок, горілок особливих, лікеро-горілчаних, слабоалкогольних та інших алкогольних напоїв, що подаються заявником на СДК для оцінки якості, повинні бути відібрані відповідно до чинних нормативних документів (ДСТУ, СОУ, ТУ) на методи відбору проб для конкретного виду продукції і супроводжуватися такими документами:
    • супровідний лист;
    • проект рецептури напою;
    • проект технологічної інструкції на виробництво цього напою;
    • протокол випробування напою на відповідність нормативному документу за фізико-хімічними та показниками безпеки.
  2. Зразки горілок, горілок особливих, лікеро-горілчаних, слабоалкогольних та інших алкогольних напоїв для дегустації у кількості 6 пляшок по 0,5 дм3 (2 пляшки на дегустацію, 4 пляшки на проведення випробувань) пломбуються і у супроводі відповідної документації надсилаються рекомендованим листом або подаються особисто заявником чи його уповноваженим представником до ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод» за адресою: 03190 м. Київ, пров. Бабушкіна, 3.
  3. Зразки напоїв та супровідна документація реєструються секретарем СДК.
    В разі некомплектності документів та/або зразків, що подаються на дегустацію, зазначені документи та зразки не реєструються та повертаються заявнику з зазначенням підстав відмови у реєстрації.
  4. Зразки спирту етилового ректифікованого для дегустації подаються в кількості:
    • 2 пляшки по 0,5 дм3 – на проведення випробувань;
    • 2 пляшки по 0,5 дм3 – на дегустацію.
  5. Зразки напоїв на міжнародні виставки, огляди і конкурсні дегустації подаються в кількості:
    • 2 пляшки (кожного напою) – для огляду і демонстрації;
    • 4 пляшки (кожного напою) – на дегустацію.


Порядок та умови проведення дегустації

  1. СДК є постійно діючою, її діяльність здійснюється шляхом проведення засідань. Місцем розташування СДК є ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод» (03190, м. Київ, пров. Бабушкіна, 3.)
  2. Засідання СДК проводяться по мірі надходження заявок на дегустацію, але не пізніше 20 днів з дня реєстрації відповідної заявки.
    Засідання СДК скликаються головою або заступником голови. На засідання можуть запрошуватися спеціалісти спиртової, лікеро-горілчаної галузей та зацікавлених організацій.
    З приводу проведення дегустації звертатись:
    Заступник голови дегустаційної комісії – завідувач відділу технології напоїв ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод» Ковальчук Володимир Петрович.


СКЛАД

Спеціалізованої дегустаційної комісії підприємств виробників спирту та лікеро-горілчаної продукції з оцінки якості спирту, горілок, горілок особливих, лікеро-горілчаних та слабоалкогольних напоїв

1

Бей Роман Васильович - директор ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод», голова комісії

2

Ковальчук Володимир Петрович - завідувач відділу технології напоїв ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод», заступник голови комісії

3

Чехун Марина Григорівна - завідувач лабораторії експертизи напоїв та нормування ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод», секретар комісії
Члени комісії:

4

Бачурін Іван Володимирович

- викладач філії «London Wine and Spirit School»

5

Войнович Вікторія Володимирівна - начальник КВЛ Івано-Франківського обласного державного об’єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості

6

Грищук Зоя Аркадіївна - головний технолог ТОВ «НВП Гетьман»

7

Міщенко Олексій Семенович

- завідувач відділу масообмінних процесів

ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод»

8

Моршна Віра Федорівна

- заступник директора - головний технолог

ТОВ «Українська дистрибуційна компанія»

9

Охріменко Галина Миколаївна - завідувач лабораторії Червонослобідського місця провадження ДП «Укрспирт»

10

Проценко Світлана Миколаївна - директор по виробництву ТО В«Золотоніський лікеро-горілчаний завод «Златогор»

11

Свиридова Надія Георгіївна - головний технолог ТОВ «Національна горілчана компанія»

12

Семенчук Ольга Сергіївна - заступник директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії – начальник управління безпечності харчових продуктів та кормів Держпродспоживслужби України

13

Фліс Лариса Миколаївна - завідувач лабораторії хімії та експертизи ВАТ «УкрНДІхарчування» Міністерства охорони здоров’я України

14

Штонда Олена Тимофіївна - головний технолог ТОВ «Прайм»

15

Шустєва Ірина Сергіївна
- начальник управління національної та міжнародної стандартизації ДП «УкрНДНЦ»