Технології, послуги, консультації, навчання
ПЕРЕЛІК ПОСЛУГ, ЯКІ НАДАЮТЬСЯ
В ДНУ «УКРНДІСПИРТБІОПРОД»
Установою у 2020-2025 роках розроблено:
-
Порядок
визначення максимальної продуктивності обладнання для виробництва
спирту етилового, біоетанолу,
затверджений
Постановою КМУ від 28 березня 2025 року № 350 «Про затвердження
Порядку
максимальної продуктивності обладнання для виробництва спирту
етилового, біоетанолу»;
-Вимоги до
обліку, зберігання, відпуску, приймання і транспортування спирту
етилового, затверджені
Постановою КМУ від 27 січня 2023 року №77«Про
затвердження вимог до обліку, зберігання, відпуску, приймання і
транспортування спирту етилового та норм втрат спирту етилового
під час зберігання та транспортування залізничним, водним і
автомобільним транспортом»;
- Норми
втрат і виходу спирту та алкогольних напоїв,
відповідно до чинного законодавства у сфері спиртової продукції,
які затверджено Постановами КМУ
від 28.10.2022 №1218 «Про
затвердження норм виробничих втрат і виходу спирту етилового, у
тому числі біоетанолу» від 22.11.2022 № 1310
«Про затвердження норм виробничих втрат і виходу спиртових дистилятів,
норм втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва
алкогольних напоїв, норм виробничих втрат деяких видів алкогольних
напоїв»;
- Вимоги
до органолептичних досліджень спиртних напоїв,
затверджені
Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України
від 25 листопада 2024 №
4149;
- Методику
перерахунку обсягу спирту етилового на 100 - відсотковий спирт,
приведений до температури 20° С, затверджену
Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України
від 05 лютого 2024 № 222.
Розроблення і впровадження технологій
Розроблення і
впровадження наукових прогресивних технологій та устаткування з
метою підвищення ефективності виробництва в спиртовій,
лікеро-горілчаній, дріжджовій та інших галузях, де
застосовуються біотехнологічні процеси
1 Енергозберігаюча технологія отримання спирту етилового-сирцю з
цукровмісної сировини за витрати пари не більше 17 кг/дал з
дозрілої мелясної бражки, яка має вміст спирту не менше 12 % об.
2. Енергозберігаюча технологія та обладнання для виробництва спирту
етилового-сирцю з крохмалевмісної сировини з накопичуванням у
дозрілій бражці 13,0…14,0 % об. спирту за питомо ївитрати пари не
більше 18 кг/дал на всю технологію виробництва спирту-сирцю.
3. Енергозберігаюча технологія виробництва біоетанолу згідно ДСТУ
7166:2010 шляхом зневоднення спирту етилового-сирцю міцністю не
менше 93 % об. адсорбцією на молекулярних ситах за
питомо її витрати пари не більше 7 кг/дал біоетанолу.
Технологія реалізується на
сучасному обладнанні виробництва вітчизняного машинобудування.
4. Енергозберігаюча технологія брагоректифікації для виробництва
спирту етилового ректифікованого сортів «Пшенична сльоза» та
«Люкс», питома витрата нагрівальної пари 32-40 кг/дал спирту ректифікованого, вихід спирту ректифікованого до 95-97 % за
рахунок зменшення відбору побічних продуктів.
5.Сучасна технологія метанового
зброджування після спиртової мелясної барди з
використання манаеробних біореакторів нового типу з
ефективністю очищення більше ніж 90 % та утворенням від 35 до 40 м3 біогазу
з 1 м3мелясної
барди залежно від початкового показника
ХСК.
6.
Підтримуюча
селекція спиртових та хлібопекарських дріжджів, які зберігаються у
музеї чистих культур установи та пропонує для
використання:
·в
умовах перероблення цукровмісної сировини осмофільний штам дріжджів,
який забезпечує міцність бражки 10,5-12,5 об. %, сниження витрат води
на
технологічні цілі та зменшення об’єму барди і стічних вод на 2,8 дал на
1 дал спирту, підвищення продуктивності дріжджобродильного відділення
на 22 %, зменшення витрат пари на перегонку бражки на 10% ·
в умовах перероблення крохмалевмісної сировини осмофільний та
термотолерантний штам дріжджів, який добре переносить
підвищену кислотність середовища рН 3,8-4,2 од.,
забезпечує міцність бражки 12,0-13,5 об.% спирту, у порівнянні із
сухими дріжджами, зменшення концентрації домішок у бражці на 50
%
Інноваційна
технологія кондиціювання та структурування води фізико-хімічними
способами для виробництва напоїв спрямованої дії з підвищеною
дегустаційною оцінкою на 0,2-0,3
бали.
Інноваційна технологія із застосування ммікропористих та
наноматеріалів для виробництва алкогольних напоїв підвищеної якості
та стійкості до 48 місяців.
Інноваційна технологія алкогольних напоїв,
збагачених екстрактивними речовинами нетрадиційної рослиннї сировини
з антиоксидантними властивостями, ізпідвищеним строком придатності
у 1,2-1,5 рази.
Послуги
1. Розробляння та
перегляд норм втрат сировини і допоміжних матеріалів,
готової продукції для виробництва спирту, хлібопекарських дріжджів,
алкогольних
напоїв.
2. Розробка національних стандартів (ДСТУ),
стандартів організацій (СОУ), технічних умов (ТУ), рецептур (РЦ),
технологічних інструкцій (ТІ), технологічних регламентів на
виробництво: спирту; біоетанолу; горілок та горілок особливих;
алкогольних напоїв; хлібопекарських дріжджів; рідкого і твердого
діоксиду вуглецю; утилізації післяспиртової барди; очистки стічних вод;
існуючих і нових видів харчових продуктів і добавок.
3.
Проведення досліджень
сировини, напівпродуктів, основних і допоміжних
матеріалів, готової продукції у виробництві спирту, алкогольної
і безалкогольної продукції, хлібопекарських
дріжджів з оформленням протоколів досліджень.
4. Здійснення технологічного та мікробіологічного аудиту
підприємств
спиртової і
алкогольної галузі
з метою удосконалення технології, покращення санітарно-мікробіологічного стану, зростання виходу і якості
цільових продуктів.
5. Розробка норм
водоспоживання і водовідведення, раціональних
схем водного господарства.
6. Розробка норм
споживання теплової та електричної енергії
для
підприємств
спиртової
і
алкогольної галузі.
7. Підготовка аналітичних оглядів і інформаційних довідок з
виробництва та використання етилового спирту, напоїв, хлібопекарських і
кормових дріжджів, діоксиду вуглецю, біологічних
продуктів, харчових добавок.
8.
Виконання контрольних і порівняльних досліджень для
визначення відповідності харчових продуктів чинним
технічним умовам, стандартам якості тощо.
9.
Проведення досліджень питної,технологічної та стічних
вод
Консультації
Спеціалісти установи
надають консультації з
науково-технічних,технологічних,
економічних питань і допомогу при
наладці різних технологічних процесів виробництва: спирту; дріжджів; діоксиду вуглецю;алкогольних
і безалкогольних напоїв;біопродуктів і харчових добавок; утилізаці ївідходів виробництв; очистки
стічних вод; раціонального водо- і енерго використання.
Науково-практичні семінари,
курси, тренінги
Висококваліфікоані співробітники
установи проводять навчання з метою
підвищення кваліфікації робітників спиртової, дріжджової та
алкогольної галузей з технологічних,
економічних, екологічних питань виробництва відповідних продуктів.
На базі ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод» регулярно проводяться науково-практичні семінари,
курси, тренінги українських і
зарубіжних спеціалістів спиртової та алкогольно їгалузей з
напрямків:
- оптимізація технологічних режимів низькотемпературного гідроферментативного розварювання крохмалистої сировини;
·мікробіологічний супровід спиртового виробництва;
· енерго збережні технології і установки брагоректифікації,
нові масообмінні елементи, оптимізація ттеплових потоків,
застосування вакуумних технологій;
· технології біоетанолуазеотропної ректифікації, сорбційними і
мембранними методами;
·
утилізація після спиртової барди з отриманням біогазу, анаеробна і
аеробна очистка стічних вод спиртовихзаводів;
·
контроль якості харчово їпродукції і сільськогосподарської сировини;
·
вода і водопідготовка у виробництві алкогольних і безалкогольних напоїв;
·
новітні інструментальні методи аналізу спирту, алкогольних напоїв,
водно-спиртових сумішей технічного призначення;
·
застосування нових матеріалів і технологійу
виробництві
алкогольних напоїв;
·
дегустаційна оцінка напоїв, вплив мікрокомпонентів і домішок на
дегустаційну оцінку;
·
технології отримання діоксиду вуглецю із газів різного походження;
·
зміни в чинних нормативних документах (перегляд чинних ДСТУ і
введення нових ДСТУ, СОУ);
·
дискусії спеціалістів галузі з актуальних тем.
При розробці тематики
навчань враховуються побажання робітників галузі і
контролюючих лабораторій, які запрошуються.
Проєктування
Розробляємо проєктно-конструкторські документи
з:
·
реконструкції технічному переоснащенню діючих підприємств;
·
будівництва нових підприємств спиртової,
дріжджової, алкогольної, безалкогольної
й інших галузей харчової промисловості.
Пуско-налагоджувальні роботи
Пуско-налагоджувальні роботи,
яківиконують спеціалісти установи включають:
· шефмонтаж устаткування у відповідності до проєкту;
·
пуск установки і наладка технологічного режиму;
·
випуск першої партії продукції;
· навчання спеціалістів
підприємства.