Актуальні питання у сфері стандартизації обговорено на черговому засіданні Технічного комітету ТК 64

11 липня 2019 року відбулось чергове засідання «Технічного комітету 64 «Спиртогорілчані вироби, дріжджі», у якому взяли учать повноважні члени: Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості ДП «Укрспирт», ДП «Укрметртестстандарт», Державного підприємства «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки ім. академіка Л.І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України, ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод», ТОВ «Українська дистрибуційна компанія», ТОВ «Національна горілчана компанія»,  Довжоцького МПД, Тхорівського МПД, Лужанського МПД, Косарського МПД, ТОВ Золотоніський лікеро-горілчаний завод «Златогор», ТОВ  ЛВН «NEMIROFF VODKA CO», ТОВ Лікеро-горілчаний завод «Горобина».
Голова ПК 1 «Спирт етиловий та етери», завідувач відділу масообмінних технологій, к.т.н. Міщенко О.С. розповів про розроблення, на замовлення ДП «Укрспирт», першої редакції проекту ДСТУ «Спирт етиловий питний. Технічні умови». З великою зацікавленістю було розглянуто пропозиції, які надійшли до першої редакції. Вони були підтримані присутніми для їх внесення до остаточної редакції проекту стандарту.
Голова ПК 2 «Алкогольні напої», завідувач відділу технології напоїв, к.т.н. Ковальчук В.П. доповів присутнім про розроблення, за замовленням ТОВ «Українська дистрибуційна компанія», проектів Змін № 6 до ДСТУ 4256:2003 «Горілки і горілки особливі. Технічні умови» та ДСТУ 4257:2003 «Напої лікеро-горілчані. Технічні умови» щодо вимог з пакування. Було досягнуто консенсус та вирішено направити вищезгаданий проект Змін № 6 до стандартів до національного органу стандартизації для прийняття в установленому порядку.
Відповідальний секретар ТК 64, к.т.н. Олійник С.І. наголосила про необхідність гармонізації національних стандартів з міжнародними та  затвердження прийняття стандартів методом підтвердження: ДСТУ EN 13188 «Оцет - Виріб з рідин сільськогосподарського походження - Визначення, вимоги, маркування»  зі стандартом EN 13188:2000 «Vinegar - Product made from liquids of agricultural origin - Definitions, requirements, marking» та ДСТУ EN 13189 «Кислота оцтова харчова - Виріб з матеріалів несільськогосподарського походження - Визначення, вимоги, маркування» зі стандартом EN 13189:2000 «Acetic acid food grade - Product made from materials  of non-agricultural origin - Definitions, requirements, marking» (IDT). Членами Технічного комітету був досягнутий консенсус і вказані стандарти були затверджені прийняттям методом підтвердження.
Завідувач відділу технології напоїв, к.т.н. Ковальчук В.П. розповів про необхідність перегляду чинних національних стандартів на горілки, горілки особливі та напої лікеро-горілчані.
Повноважними членами було підтверджено необхідність актуалізації чинних національних стандартів, підтримано пропозицію ПрАТ «Оболонь» з подання завдання до проекту Плану національної стандартизації на 2019 р. по перегляду ДСТУ 4258:2003 «Напої слабоалкогольні. Загальні технічні умови».
На засіданні Технічного комітету повноважними представниками підприємств жваво обговорено необхідність гармонізації національних стандартів з міжнародними, окреслено проблему перегляду та приведення чинних стандартів відповідно до змін положень законодавчих актів та технічних регламентів.