Спеціалізована дегустаційна комісія
Спеціалізована дегустаційна комісія підприємств виробників спирту та лікеро-горілчаної продукції з оцінки якості спирту, горілок, горілок особливих, лікеро-горілчаних та алкогольних напоїв
Загальні положення
На виконання наказу Мінагрополітики України від 28.19.2013 р. № 638 «Про передачу функцій центральних галузевих дегустаційних комісій спеціалізованим дегустаційним комісіям підприємств-виробників, їх об’єднань» на базі ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод» діє Спеціалізована дегустаційна комісія підприємств виробників спирту та лікеро-горілчаної продукції з оцінки якості спирту, горілок, горілок особливих, лікеро-горілчаних та алкогольних напоїв (СДК).
Положення про діяльність СДК та її склад затверджено наказом ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод» від 26.05.2015 р. № 28 та погоджено Міністерством аграрної політики та продовольства України листом від 02.09.2015 р. № 37-32-3-13/14626.
СДК у своїй діяльності керується Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», Законом України «Про стандартизацію», іншими нормативно-правовими актами та Положенням про діяльність СДК.
СДК проводить органолептичну оцінку якості спирту, горілок, горілок особливих, лікеро-горілчаних та слабоалкогольних напоїв, які виробляються та пропонуються для поставлення на виробництво підприємствами і суб’єктами господарювання незалежно від форм власності.
Організаційно-технічне і науково-методичне забезпечення роботи СДК здійснює профільна Державна наукова установа Мінагрополітики України – ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод».
До складу Дегустаційної комісії входять представники МОЗ України, Держпродспоживслужби, ДП «УкрНДНЦ», підприємств-виробників спиртової та лікеро-горілчаної галузей, громадських організацій (за згодою) та спеціалісти ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод».
За результатами проведення органолептичної оцінки якості продукції СДК надається висновок.
Функції СДК
- Оцінка якості зразків напоїв, що виробляються підприємствами, на відповідність вимогам, визначеним нормативними документами та Законом України «Про стандартизацію».
- Оцінка якості зразків нових напоїв, а також якості продукції при зміні компонентів в рецептурі або удосконаленні технологічних процесів.
- Прийняття рекомендацій щодо поставлення на виробництво нових видів горілок, горілок особливих, лікеро-горілчаних, слабоалкогольних та інших алкогольних напоїв.
- Оцінка якості продукції, що рекомендується для постачання на експорт.
- Оцінка якості продукції, що рекомендується для представлення на міжнародні та вітчизняні виставки, огляди.
Порядок подання зразків продукції
- Зразки горілок, горілок особливих, лікеро-горілчаних, алкогольних напоїв, що подаються заявником на СДК для оцінки якості, повинні бути відібрані відповідно до чинних нормативних документів (ДСТУ, СОУ, ТУ) на методи відбору проб для конкретного виду продукції і супроводжуватися такими документами:
- супровідний лист;
- проект рецептури напою;
- проект технологічної інструкції на виробництво цього напою;
- протокол випробування напою на відповідність нормативному документу за фізико-хімічними та показниками безпеки.
- Зразки горілок, горілок особливих, лікеро-горілчаних, алкогольних
напоїв для дегустації у кількості 6 пляшок по 0,5 дм3 (2 пляшки на дегустацію, 4 пляшки на проведення випробувань) пломбуються і у супроводі відповідної документації надсилаються рекомендованим листом або подаються особисто заявником чи його уповноваженим представником до ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод» за адресою: 03190 м. Київ, пров. Бабушкіна, 3.
- Зразки напоїв та супровідна документація реєструються секретарем СДК.
В разі некомплектності документів та/або зразків, що подаються на дегустацію, зазначені документи та зразки не реєструються та повертаються заявнику з зазначенням підстав відмови у реєстрації. - Зразки спирту етилового ректифікованого для дегустації подаються в кількості:
- 2 пляшки по 0,5 дм3 – на проведення випробувань;
- 2 пляшки по 0,5 дм3 – на дегустацію.
- Зразки напоїв на міжнародні виставки, огляди і конкурсні дегустації подаються в кількості:
- 2 пляшки (кожного напою) – для огляду і демонстрації;
- 4 пляшки (кожного напою) – на дегустацію.
Порядок та умови проведення дегустації
- СДК є постійно діючою, її діяльність здійснюється шляхом проведення засідань. Місцем розташування СДК є ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод» (03190, м. Київ, пров. Бабушкіна, 3.)
- Засідання СДК проводяться по мірі надходження заявок на дегустацію, але не пізніше 20 днів з дня реєстрації відповідної заявки.
Засідання СДК скликаються головою або заступником голови. На засідання можуть запрошуватися спеціалісти спиртової, лікеро-горілчаної галузей та зацікавлених організацій.
З приводу проведення дегустації звертатись:
до голови дегустаційної комісії – завiдувача вiддiлу технологii напоїв, голови комісії Ковальчука Володимира Петровича.
СКЛАД
Спеціалізованої дегустаційної комісії підприємств виробників спирту та лікеро-горілчаної продукції з оцінки якості спирту, горілок, горілок особливих, лікеро-горілчаних та слабоалкогольних напоїв
1 |
Ковальчук Володимир Петрович |
- завiдувач вiддiлу технологii напоїв, голова комісії |
2 |
Чехун Марина Григорівна | - завідувач лабораторії експертизи напоїв та нормування ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод», заступник голови, секретар комісії |
Члени комісії: | ||
3 |
Бачурін Іван Володимирович |
- викладач філії «London Wine and Spirit School» |
4 |
Грищук Зоя Аркадіївна |
- головний технолог ТОВ «НВП Гетьман» |
5 |
Міщенко Олексій Семенович |
- завідувач відділу масообмінних процесів ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод» |
6 |
Олійник Світлана Іванівна |
- доцент кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Національного університету харчових технологій |
7 |
Моршна Віра Федорівна | - заступник директора , головний технолог ТОВ «Глобал Спірітс Груп» |
8 |
Охріменко Галина Миколаївна | - начальник виробничої лабораторії ТОВ «Червонослобідський спиртзавод» |
9 |
Проценко Світлана Миколаївна | - директор з якості та контролю виробничих процесів ТОВ «Золотоніський лікерогорілчаний завод «Златогор» |
10 |
Свиридова Надія Георгіївна | - головний технолог ТОВ «Національна горілчана компанія» |
11 |
Бойко Людмила Павлівна | - головний технолог ТОВ «Хані Баджер» |
12 |
Остапенко Галина Володимирівна | - начальник виробничо-вимірювальної лабораторії ТОВ «Горобина» |
13 |
Семенчук Ольга Сергіївна |
- заступник директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії - начальник управління безпечності харчових продуктів та кормів Держпродспоживслужби України |
14 |
Шустєва Ірина Сергіївна |
- начальник управління національної та міжнародної стандартизації ДП «УкрНДНЦ» |