Технології, послуги, консультації, навчання
ПЕРЕЛІК ПОСЛУГ, ЯКІ НАДАЮТЬСЯ
В ДНУ «УКРНДІСПИРТБІОПРОД»
Розроблення і впровадження технологій
Розроблення і впровадження наукових прогресивних технологій та устаткування з метою підвищення ефективності виробництва в спиртовій, лікеро-горілчаній, дріжджовій та інших галузях, де застосовуються біотехнологічні процеси:
- Енергозберігаюча технологія отримання спирту етилового-сирцю з цукровмісної сировини за витрати пари не більше 17 кг/дал з дозрілої мелясної бражки, яка має вміст спирту не менше 12 % об.
- Енергозберігаюча технологія та обладнання для виробництва спирту етилового-сирцю з крохмалевмісної сировини з накопичуванням у дозрілій бражці 13,0…14,0 % об. спирту за питомої витрати пари не більше 18 кг/дал на всю технологію виробництва спирту-сирцю.
- Енергозберігаюча технологія виробництва біоетанолу згідно ДСТУ 7166:2010 шляхом зневоднення спирту етилового-сирцю міцністю не менше 93 % об. адсорбцією на молекулярних ситах за питомої витрати пари не більше 7 кг/дал біоетанолу. Технологія реалізується на сучасному обладнанні виробництва вітчизняного машинобудування.
- Енергозберігаюча технологія брагоректифікації для виробництва спирту етилового ректифікованого сортів «Пшенична сльоза» та «Люкс», питома витрата нагрівальної пари 32-40 кг/дал спирту ректифікованого, вихід спирту ректифікованого до 95-97 % за рахунок зменшення відбору побічних продуктів.
- Сучасна технологія метанового зброджування післяспиртової мелясної барди з використанням анаеробних біореакторів нового типу з ефективністю очищення більше ніж 90 % та утворенням від 35 до 40 м3 біогазу з 1 м3 мелясної барди залежно від початкового показника ХСК.
- Підтримуюча селекція спиртових та хлібопекарських дріжджів, які зберігаються у музеї чистих культур установи та пропонує для використання:
- в умовах перероблення цукровмісної сировини осмофільний штам дріжджів, який забезпечує міцність бражки 10,5-12,5 об.%, сниження витрат води на технологічні цілі та зменшення об’єму барди і стічних вод на 2,8 дал на 1 дал спирту, підвищення продуктивності дріжджобродильного відділення на 22 %, зменшення витрат пари на перегонку бражки на 10 %;
- в умовах перероблення крохмалевмісної сировини осмофільний та термотолерантний штам дріжджів, який добре переносить підвищену кислотність середовища рН 3,8-4,2 од., забезпечує міцність бражки 12,0-13,5 об.% спирту, у порівнянні із сухими дріжджами, зменшення концентрації домішок у бражці на 50 %.
- Інноваційна технологія кондиціювання та структурування води фізико-хімічними способами для виробництва напоїв спрямованої дії з підвищеною дегустаційною оцінкою на 0,2-0,3 бали.
- Інноваційна технологія із застосуванням мікропористих та наноматеріалів для виробництва алкогольних напоїв підвищеної якості та стійкості до 48 місяців.
- Інноваційна технологія алкогольних напоїв, збагачених екстрактивними речовинами нетрадиційної рослинної сировини з антиоксидантними властивостями, із підвищеним строком придатності у 1,2-1,5 рази.
Послуги
- Розробка та перегляд норм втрат сировини і допоміжних матеріалів, готової продукції для виробництва спирту, хлібопекарських дріжджів, лікеро-горілчаних виробів і харчових добавок.
- Розробка національних стандартів (ДСТУ), стандартів організацій (СОУ), технічних умов (ТУ), рецептур (РЦ), технологічних інструкцій (ТІ), технологічних регламентів на виробництво:
- спирту;
- горілок та горілок особливих;
- лікеро-горілчаних напоїв;
- хлібопекарських дріжджів;
- рідкого и твердого діоксиду вуглецю;
- утилізації післяспиртової барди;
- очистки стічних вод;
- існуючих и нових видів харчових продуктів і добавок.
- Проведення арбітражних досліджень сировини, напівфабрикатів, допоміжних матеріалів та готової продукції у виробництві спирту, лікеро-горілчаної продукції і хлібопекарських дріжджів з оформленням протоколів досліджень.
- Здійснення технологічного та мікробіологічного аудиту спиртових, лікеро-горілчаних и дріжджових підприємств з метою удосконалення технології, покращення санітарно-мікробіологічного стану, зростання виходу і якості цільових продуктів.
- Здійснення екологічного аудиту підприємств і розробка рекомендацій щодо забезпечення екологічної безпеки виробництва.
- Розробка норм водоспоживання и водовідведення і раціональних схем водного господарства.
- Розробка норм споживання теплової та електрчної енергії для спиртових і лікеро-горілчаних заводів.
- Розробка нормативно-технічних документів з охорони праці і пожежної безпеки для спиртових і лікеро-горілчаних заводів.
- Розробка нормативів ПДВ и ПДС для діючих спиртових і лікеро-горілчаних заводів.
- Розробка інвестиційних намірів, бізнес-планів, техніко-економічних обґрунтувань, нормативів чисельності та інших документів ринкової економіки.
- Підготовка аналітичних оглядів і інформаційних довідок з виробництва та використання етилового спирту, хлібопекарських і кормових дріжджів, діоксиду вуглецю, біологічних продуктів, харчових добавок.
- Виконання контрольних і порівняльних досліджень для визначення відповідності харчових продуктів чинним технічним умовам, стандартам якості тощо.
- Проведення досліджень стічних вод, питної і технологічної води.
Консультації
Спеціалісти установи надають консультації з науково-технічних, технологічних, економічних питань і допомогу при наладці різних технологічних процесів виробництва:
- спирту;
- дріжджів;
- діоксиду вуглецю;
- лікеро-горілчаних, слабо- і безалкогольних напоїв;
- біопродуктів і харчових добавок;
- утилізації усіляких відходів виробництв;
- очистки стічних вод;
- раціонального водо- і енерговикористання.
Надаються також консультації з усіляких економічних і технологічних питань з виробництва продовольчих продуктів, по роботі очисних споруд.
Навчання
Висококваліфіковані співробітники установи проводять навчання з метою підвищення кваліфікації робітників спиртової, дріжджової и лікеро-горілчаної галузей з економічних, технологічних, екологічних питань виробництва відповідних продуктів.
Установа є координатором Програми міжлабораторних порівнянь результатів вимірювань “Проф-тест”.
На базі ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод» регулярно проводяться науково-практичні семінари, курси, тренінги українських і зарубіжних спеціалістів спиртової та лікеро-горілчаної галузей з напрямків:
- оптимізація технологічних режимів низькотемпературного гідроферментативного розварювання крохмалистої сировини;
- оптимізація застосування нових ферментних препаратів у спиртовій галузі;
- мікробіологічний супровід спиртового виробництва;
- енергозбережні технології і установки брагоректифікації, нові масообмінні елементи, оптимізація теплових потоків, застосування вакуумних технологій;
- технології біоетанолу азеотропної ректифікації, сорбційними і мембранними методами;
- утилізація післяспиртової барди з отриманням біогазу, анаеробна і аеробна очистка стічних вод спиртових заводів;
- контроль якості харчової продукції і сільськогосподарської сировини;
- вода и водопідготовка в лікеро-горілчаному виробництві;
- новітні інструментальні методи аналізу спирту етилового ректифікованого, горілок і водно-спиртових сумішей технічного призначення;
- застосування нових матеріалів і технологій лікеро-горілчаного виробництва;
- дегустаційна оцінка напоїв, вплив мікрокомпонентів і домішок на дегустаційну оцінку;
- нові технології отримання діоксиду вуглецю із газів різного походження;
- зміни в чинних нормативних документах (перегляд чинних ДСТУ і введення нових ДСТУ, СОУ);
- впровадження нових технологій;
- дискусії спеціалістів галузі з актуальних тем.
При розробці тематики навчань враховуються побажання робітників галузі і контролюючих лабораторій, які запрошуються.
Проектування
Розробляємо проектно-конструкторські документи:
- по реконструкції ї технічному переоснащенню діючих підприємств;
- по будівництву нових підприємств спиртової, лікеро-горілчаної, дріжджової й інших галузей харчової промисловості;
- проекти гранично допустимих викидів забруднювальних речовин в оточуюче середовище, нормативів утворення, розміщення і паспортизації відходів підприємств харчової промисловості.
Проектно-конструкторський відділ ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод» має ліцензії на право проектування, пуску і наладки спиртових і лікеро-горілчаних заводів.
Пуско-налагоджувальні роботи
Пуско-налагоджувальні роботи, які виконують спеціалісти установи включають:
- шефмонтаж устаткування у відповідності до проекту;
- пуск установки і наладка технологічного режиму;
- випуск першої партії продукції;
- навчання обслуги.